vrijdag 31 januari 2014

Het belang van een sterke "core"

Bij hardlopen en spiergroepen wordt vaak als eerste aan goed ontwikkelde beenspieren gedacht. Wat echter niet onderschat moet worden qua belang, zijn de spieren in je romp (rug, buik en het bekken), oftewijl je " Core". Core betekend " kern". Deze kern is ook het centrum van de bewegingen die je lichaam maakt en het zwaartepunt van je lichaam. De romp moet zowel stabiel en mobiel te zijn. 

Een stabiele romp 
Een voorbeeld waarbij de romp stabiel moet zijn, is bij het afvuren van een schot terwijl je in een buikligging ligt. Het hoofd en de schouders zijn opgeheven, waardoor er kracht op je romp rust. Terwijl het schot gelost wordt, krijg je een druk die de romp moet tegengaan. De romp moet zichzelf dus stabiel houden. 


Een mobiele romp 
Een voorbeeld waarbij de romp mobiel moet zijn is bij het lopen op een helling of een afdaling. Als je op een afdaling loopt moet je jezelf tegenhouden om niet voorover te vallen. Je romp moet dus om kunnen gaan met de zwaartekracht die druk uitoefent. Op het moment dat de spieren in de romp niet goed ontwikkeld zijn, zie je een schokkende looppas en heeft de persoon moeite met het anticiperen op deze loophouding. 


Andere functies van de romp
Bij een sterke romp, heb je een betere loophouding, een betere balans in je lichaam en meer kracht. Hierdoor is de kans op blessures kleiner. Een andere functie van de buikspieren is om de ondergelegen organen te beschermen en sommige spieren hebben zelf effect op de ligging van de organen. Het middenrif (diafragma) is de spier die de buikholte van de borstholte scheidt. Bij de ademhaling heeft het middenrif een belangrijke functie. Tijdens een inademing spant het middenrif zich aan zodat er meer ruimte in de borstholte komt, zodat de longen zich beter kunnen uitzetten. De ruimte in de buikholte wordt dan iets kleiner. Deze manier van ademhalen wordt de middenrif ademhaling of de buikademhaling genoemd . 

Je core trainen, tenzij... 
Een sterke "core" is dus belangrijk, met name voor hardlopers. Het is dus aan te raden om speciale oefeningen hiervoor te doen. Alleen zwangere vrouwen moeten uitkijken met zware buikspieroefeningen, omdat de kans op een breukje kan ontstaan op de aanhechtingsplaats (linea alba) van de buikspieren. Dit wordt een diastase genoemd. Het breukje kan ontstaan doordat er meer rek op de buikspieren komt en door hormonen die in het lichaam vrijkomen die ervoor zorgen dat de aanhechtingsplaats wat week wordt en de spieren slapper. Kortom: alleen een zwangerschap of net bevallen zijn, is een goed excuus om niet je core te trainen. 
Binnenkort post ik een artikel over een handige app met oefeningen voor coretraining! 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten